top of page

Dünyanın En Büyük Ahşap Binası Büyükada Rum Yetimhanesi



Büyükada yerli ve yabancı turistlerin her gün ziyarete geldiği oldukça önemli mekanlar arasında yer alıyor. Burası günümüzdeki görkemli manzarasıyla birlikte geçmişte de üstlendiği önemli roller ile de dikkatleri üzerine çekmektedir.


            Büyükada’da bulunan Rum yetimhanesinin tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. Büyükada Rum yetimhanesi 1800’lü yılların sonunda 1900’lü yılların başında inşa edilmiştir. Yapının yapılış amacı adı içerisine görkemli bir otel inşa etmekti. Bu amaçla Fransız şirketin girişimiyle yapımına başlanmıştır.


Büyükada Rum yetimhanesi inşa sırasında kullanılan malzemenin ahşap olmasıyla dikkatleri üzerine çekmektedir. Bilinenlere göre Avrupanın en büyük ahşap yapısını oluştururken, dünyanın ikinci büyük ahşap yapısı olarak dikkat çekmektedir. Farklı bloklarla beraber beş bloktan oluşan heybetli yapısı Büyükada Rum yetimhanesinioluşturmaktadır.


            Otel olarak kullanılması amaçlanan bu yapı dönemin önde gelenleri tarafından adadaki toplumsal düzenin bozulabileceği korkusu ile tamamlanmadan durdurulur. Bir süre yarım kalan Büyükada Rum yetimhanesi satışa çıkarılır. Zengin Rum ailelerden birisine satılan yarım kalan bu bina yetimhane yapılmak üzere hızla tamamlanır.

Büyükada Rum yetimhanesi 200’den fazla yatak kapasitesi ile kocaman bir yetimhanedir. 1900’lü yılların başında kullanıma açılan yetimhane de yabancı öğretmenlerin yanında Türk öğretmenlerde görev yapmıştır.


            Sosyal bir rol üstlenen Büyükada Rum yetimhanesi buradaki çocukların hayatını kolaylaştırmak adına çeşitli mesleklerin öğretilerek meslek sahibi olmalarını da amaçlamaktadır. Bu amaca yönelik olarak çeşitli meslekler için kurslar bina içerisinde yer almaktadır.


            Birinci dünya savaşı yıllarında yaşanan gergin dönemde burası Kuleli Askeri Okulu olarak kullanıldı. Yetimhanedeki öğrenciler ise farklı bir yerdeki yetimhaneye yerleştirilerek eğitimlerine devam ettiler. Zorlu Birinci Dünya savaşı döneminde yaşanan bu olaylar yetimhanenin askeri okul kullanılmasına neden oldu.


            1960’lı yılların başında Kıbrıs’ta yaşanan olaylardan dolayı bina tamamen kapatıldı. Binanın akıbetinin belli olması adına Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredildiğini de bu noktada hatırlatmak gereklidir. Yıllarca hizmet sağlayan binanın yeniden kullanıma açılmasına izin verilmez ve çürümeye bırakılır.

Büyükada Rum yetimhanesi ahşap yapının çürümesi ve buraya gelenlerin yıkıcı tutumlarından dolayı harabeye döner. Eskiyen tarihi yapı yakın zamanda AİHM tarafından Rum Patrikhanesine devredilmesi konusunda karar verir.  

Foto: adalardan.net'ten alınmıştır.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page