top of page
Büyükada vapuru. Fotoğraf: Şeyda Nuray
Büyükada_nereye_gidelim

İstanbul açıklarındaki en büyük ada olan Büyükada’nın Eski Yunanca adı Prinkipos'tur(Πρίγκηπος). Prinkipos “prens” anlamına gelir ve Kınalı, Burgaz, Heybeli, Kaşıkadası, Sivriada, Sedef, Tavşanadası ve Yassıada ile birlikte Prens Adaları olarak da bilinir. Bu adalardan sadece Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada ve Sedefadası’nda yerleşim vardır.

Anadolu yakasından sadece 4 km uzaklıkta olan Büyükada’nın size daha iskeleye adım atar atmaz İstanbul’dan sanki çok uzağa gelmişsiniz gibi hissettiren atmosferi ve adaya yıl boyu ulaşımın mümkün olması buranın tadını yaz kış farklı aktivitelerle çıkarmanızı sağlar.

Peki Büyükada'da neler yapmalı?

1.       Aya Yorgi Kilisesi'ne gidin. 23 Nisan’da gelip dilek dileyenler, dilekleri gerçekleşince 24 Eylül’de de ziyarete gelir. Diğer zamanlarda da Aya Yorgi Tepesi harika manzarası ile sizi bekler.

2.       Denize girin. Denize girebileceğiniz plajların hepsine haritadan bakabilirsiniz.

3.       Reşat Nuri Güntekin’in evi, Troçki evi, Con Paşa  Köşkü gibi Büyükada’nın meşhur tarihi binalarını ziyaret edin.

4.       Adalar Müzesi’ne gidin. Aya Nikola’da yer alan İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesinde binlerce obje, belge ve fotoğraf ile Büyükada’nın hikayesine şahit olun.

5.       Büyükada Lale Açıkhava Sineması’nda yaz akşamları eski vizyon filmlerini yakalayın.

6.       İster yürüyerek ister bisikletle ya da faytonla küçük tur (7km) ya da büyük tur (14km) isimli rotaları tamamlayın.

7.       Dilburnu Piknik Alanı’nda piknik ypaın.

8.       Dünyanın en eski ve en büyük ahşap monoblok yapılarından biri olan Prinko Palası (Rum Yetimhanesi) görmeye gidin.

9.       Yangın tepesi Adakule'yi mutlaka gezin, enfes bir manzarada harika fotoğraflar çekin.

10.    Adanın kozmopolit yapısına şahit olun. (Hristos Manastırı, Aya Nikola Manastırı, Hamidiye Camii, Aya Dimitri Kilisesi, Panayia Kilisesi, Surp Astvazazin Verapohum Ermeni Kilisesi, San Pacifico Latin Katolik Kilisesi)

Büyükada'ya nasıl gidilir? 

Adalar arasında ulaşımı en sık olan Büyükada'ya sadece deniz taşıtlarıyla gelinebilir. İstanbul Şehir Hatları, İstanbul Deniz Otobüsleri, Bursa Deniz Otobüsleri, Mavi Marmara, Prens Tur, Dentur, Turyol firmalarının düzenli seferlerine ek olarak Deniz Taksi ile de ulaşılabilir.

Bostancı'dan kalkan motorlarla yaklaşık 25 dakikada adaya ulaşmak mümkünken, Beşiktaş'dan kalkan vapurlar 1 saat 30 dakika, Beşiktaş'tan kalkan deniz otobüsleri yaklaşık 50 dakika, Kartal'dan kalkan motorlar ise yaklaşık 30 dakikada adaya varır. Büyükada seferleri genelde yaz ve kış şeklinde 2 tarifede gerçekleşir. Sefer sıklıkları da hafta içi ve hafta sonunda değişmektedir. Toplu taşıma seferi düzenleyen kuruluşlara aşağıdaki listeden ulaşabilirken eğer tek ya da 10 kişiye kadar bir grupsanız dilediğiniz saatte Deniz Taksi de çağırabilirsiniz. 

Karaköy, Eminönü ve Kadıköy’den Büyükada’ya sefer vardır

Bostancı ve Kabataş-Beşiktaş’tan seferler vardır.
 

Kabataş’tan ve Yalova’dan Büyükada’ya sefer vardır.
 

Kartal Büyükadası arası her gün 30’a yakın sefer vardır.

Bostancı ve Beşikta'tan seferler vardır. Kış ve yaz tarifesi olarak 2’ye ayrılır. Yaz tarifesi her yıl Haziran ortasında başlar.

Bostancı’dan, Beşiktaş’tan, Kadıköy’den ve diğer Adalar’dan Büyükada’ya belirli saatlerle ulaşılabilir

Turyol

Dentur Avrasya

İDO

Prens Tur

Mavi Marmara

Prens Tur

Prens Tur

Şehir Hatları

bottom of page