Büyükada’ya bir haftasonunuzu ayırdığınızda yapabileceğiniz bir sürü aktivite, görebileceğiniz bir çok yer var. Bu yerleri beraber keşfedelim mi?
Aya Yorgi Kilisesi:
Özellikle Nisan ve Eylül aylarında çok kalabalıktır. 23 Nisan’da gelip dilek dileyenler, dilekleri gerçekleşince 24 Eylül’de de ziyarete gelir.
Büyükada Hesed Le Avraam Sinagogu:
Büyükada Sinagogu olarak da bilinir. II. Abdülhamit döneminde yapılmıştır. Genellikle yazın İstanbul'dan Büyükada'ya tatile giden Yahudi ailelere hizmet verdiğinden sadece yaz mevsimlerinde açıktır.
Hamidiye Camii:
II. Abdülhamid'in emriyle yaptırılıp 1895 tarihinde ibadete açılan Hamidiye Camii, zarif estetik bir yapıdır. Kesme küfeki taştan yapılmış olup iki katlıdır.
Aya Todori Şapeli:
Maden semtinde Yılmaz Türk caddesinde küçük bir şapeldir. İçine 17 basamakla inilir. Eski bir mezarlık kilisesi olduğu tahmin edilir.
Panayia (Meryem Ana) Kilisesi
Meryem Ana’nın ölümüne adanmıştır, Bir kapısı Arabacılar Meydanına bir kapısı da Çarşı Caddesine açılır. Üç yortu yapılır. Bunlar 26 Ekim Meryem Ana’nın doğumu, 21 Kasım Meryem Ana’nın Mabede girişi ve 15 Ağustos Meryem Ana’nın ölümü.
Büyükada Vapur İskelesi
Osmanlı Neo - Klasik akım eseridir, 1914 yılında yapılan iskelenin çinileri Kütahya’dan gelmiştir.
Sermest'te bir akşam yemeği
Büyükada'ya gelmişken Sergüzeşt'in restoranı Sermest'i keşfetmeden olmaz. Sermest için buraya tıklayın.
Adalar Müzesi
Aya Nikola’da yer alan müze Pazartesi hariç her gün açık, Çarşambaları ise ücretsiz. İçinde güncel sergilerin yanı sıra Adaların hikayesine ait binlerce obje, belge, fotoğraf, film ve tarih kayıtlarından oluşan bir koleksiyona sahiptir.
Saat Kulesi
İskele’den yukarı çıkarken hemen göreceğiniz 1923’te yapılan Saat Kulesi bir nevi adanın simgesidir.
Ada’da yapılabilecek aktiviteler:
Ada turları (Büyük tur ve küçük tur):
Ada’nın ağaçlarla bezeli yollarında yürüyerek, koşarak, bisiklete binerek ya da faytonla gezebileceğiniz iki rotası vardır. Küçük tur yaklaşık 7km sürerken büyük turun uzunluğu 14km’dir.
Dilburnu Piknik Alanı:
Diğer adıyla Tabiat Parkı’nda piknik yapabilir, küçük koylarından denize girebilirsiniz. Dilburnu’na fayton veya bisikletle rahatça ulaşmak mümkün.
Büyükada Su Sporları Kulübü:
1985’ten beri üyelerine hizmet veren kulube günlük üyelik alarak girebilirsiniz. Kulupte denize girmenin yanı sıra yüzme havuzlarından yararlanabilir, restoranda yemek yiyebilirsiniz.
Prinko Palas (Rum Yetimhanesi):
Dünyanın en eski ve en büyük ahşap monoblok yapılarından biri olup 1898-1899 yılları arasında otel yapılmak için inşasına başlanmıştır. 1911-1964 yılları arasında rum yetimhanesi olarak kullanılmıştır. Halen Fener Rum Patrikhanesi’ne ait olsa da 1964 yılında tahliye nedeniyle artık faaliyet göstermemektedir.
Hristos Tepesinde Manastırdan biraz ilerde
Commenti